Kruso Logo
Kontakta oss

De 8 viktigaste funktionerna varje PIM-system bör ha

På Kruso har vi arbetat med e-handelsplattformar i många år och har därför också hjälpt många av våra kunder att välja rätt system för att hantera produktdata. 

Många av våra kunder vet inte nödvändigtvis vad ett PIM-system är eller vilka problem det kan lösa för dem innan de har pratat med oss - de vet bara att de inte längre kan hantera sin produktportfölj manuellt. Därför är det för de flesta inte heller en enkel uppgift att navigera bland alla de funktioner som PIM-system kan ha. 

Av denna anledning har vi sammanställt en lista över de mest centrala funktionerna som vi anser att ett PIM-system bör ha:

  1. Centraliserad produktinformation

  Ett PIM-system bör möjliggöra centralisering av alla produktdata på ett ställe, så att ni slipper uppdatera olika system och kalkylblad varje gång en ny produkt läggs till. Samling av information såsom produktbeskrivningar, bilder, priser, attribut och relaterade dokument är en helt central funktion som varje PIM-system bör ha. När ni har all produktinformation samlad på ett ställe kan ni säkerställa konsekvens och noggrannhet över alla försäljningskanaler. 

  Flexibla datamodeller

  Ett bra PIM-system bör erbjuda möjligheten att skapa flexibla datamodeller som kan anpassas till företagets specifika behov och produktsortiment. Detta gör det möjligt att skapa en struktur för produktinformationen på ett logiskt och sammanhängande sätt, vilket underlättar både administration och sökning. 

  3. Produktklassificering och kategorisering

  Möjligheten att klassificera och kategorisera produkter på ett logiskt sätt är avgörande för att underlätta navigationen för både interna användare och kunder - och definitivt något som ni bör titta efter när ni väljer PIM-system. Ett bra PIM-system kan upprätta och hantera produktkategorier samt lägga till attribut och taggar för ytterligare organisation. 

  4. Flerspråkighet

  Om ert företag verkar över flera språk eller marknader är flerspråkighet förmodligen avgörande för er - och därför också något som ni bör titta efter när ni ska välja ett PIM-system. Vissa PIM-system kan göra översättningar och lokaliserat innehåll - och ett sådant PIM-system skulle vara idealiskt för ett företag som vänder sig till kunder på flera språk. 

  5. Digital Asset Management (DAM)

  Utöver produktdata bör ett PIM-system också kunna hantera digitala tillgångar såsom bilder, videor och dokument. Detta inkluderar funktioner som bildhantering, metadata-tagging, versionering och rättighetshantering för att säkerställa korrekt användning och distribution av digitala tillgångar. 

  6. Integrationer med befintliga system

  Ett PIM-system är klart mest värdefullt om det kan integreras sömlöst med andra befintliga system och verktyg, såsom e-handelsplattformar, ERP-system och CRM-system. Detta underlättar datautbyte och säkerställer en sammanhängande affärsprocess över alla system. 

  7. Workflow management

  För många företag kommer möjligheten att skapa och hantera arbetsprocesser och flöden också vara avgörande för effektiv hantering av produktinformation i ett PIM-system. Ett bra PIM-system bör erbjuda verktyg för att definiera användarroller, skapa arbetsflödesregler och spåra ändringar för att säkerställa kontroll och efterlevnad av riktlinjer. 

  8. Analytics och rapportering

  Slutligen bör ett PIM-system erbjuda möjligheten att analysera och rapportera om produktens prestanda och effektiviteten av produktinformationen. Detta inkluderar funktioner som datavisualisering, nyckeltal och anpassade rapporter för att hjälpa företag att fatta informerade beslut och optimera deras produktstrategi. 

  Dags att välja

  När ni ska välja ett PIM-system, är det viktigt att ni överväger vilka funktioner ni behöver och vilka ni kan vara utan - det beror mycket på vilken typ av företag ni är, vilka produkter ni säljer och vilka era kunder är. Dessa 8 funktioner är en bra början, men det kan finnas andra funktioner som är viktiga just för er - så vi uppmuntrar er att noggrant kartlägga era behov innan ni bestämmer er för ett specifikt PIM-system. 

  What you should know before choosing a PIM solution

  Are you worried about having to switch PIM platforms every now and then? Or worried about outgrowing your current PIM platform down the road? This white paper explores the two main causes that lead to businesses outgrowing their existing PIM platforms.

  Here is a sneak peek of what you can expect:

  • Two key factors that lead to outgrowing your PIM

  • The problem with most PIM platforms

  • Characteristics of an ideal PIM solution

  What you should know before choosing a PIM solution

  Struct PIM white paper - what you need to know before choosing a PIM solution

   Vi kan tyvärr inte visa det här formuläret. Kanske har du aktiverat adblockerare?