Kruso Logo
Kontakta oss

Billunds kommun

En ny webbplats med fokus på tillgänglighet och aktiv delaktighet i demokratin, som stödjer berättelsen om Billund kommun som "framtidens lekplats".

I maj 2022 började vi implementera en ny webbplats för Billunds kommun. Den tidigare webbplatsen var åtta år gammal och behövde förbättras vad gäller funktionalitet och design. Kommunen ville ha ökad medborgarinvolvering och delaktighet i demokratin samt ett mer digitaliserat arbetsflöde. Kommunen har cirka nittio olika medborgarskap och runt 1500 företag. Därför behövde de riktad hjälp över språk och bakgrunder. På grund av dess ålder levde inte Billunds webbplats upp till dagens krav eller det sätt vi agerar online idag.

En digital stadshus.

Billund drömmer om en webbplats som fungerar som ett "digitalt stadshus" för stadens medborgare och företag, där de snabbt kan söka information och intuitivt ta sig runt dygnet runt. Webbplatsen bör vara den första kontaktpunkten mellan medborgare och kommunen innan de kontaktar medborgartjänsterna för att göra kommunens arbetsprocesser mer effektiva och hanterbara. Dessutom önskar man att medborgarna ska få ökad insikt genom webbplatsen och därmed ha större möjlighet att aktivt delta i demokratin. Med utvecklingen av nya funktioner och design måste webbplatsen också stödja berättelsen om Billund kommun som "framtidens lekplats" och "barnens huvudstad".

Den första kommunen på Publify 2.

Under hela processen har det funnits nära samarbete mellan Kruso och Billund kommun, från workshops och godkännande av UX och design till kontinuerliga funktionalitetstester i utvecklingsfasen. Först har vi erbjudit kommunen Publify-programvaran, som passar Billund kommuns behov. Publify gör det enkelt för redaktörer att skapa innehåll samtidigt som det stödjer dem att skapa sökmotoroptimerat innehåll som uppfyller kraven på webbtillgänglighet. Dessutom erbjuder lösningen en omfattande UX & Design-process baserad på vår erfarenhet med andra kommuner och moderna standarder. Billund kommun är den första kommunen på Publify 2 byggd på Umbraco 10 - lösningen är således byggd på en helt ny och optimerad plattform som bland annat är snabbare än tidigare versioner av Umbraco. Dessutom gynnas designen av lösningen av en UI baserad på våra många års erfarenhet med kommunala webbplatser och nya trender - men med fokus på Billund kommuns inputs och DNA.

Lösningen innehåller facetterade listor som används för att skapa nyhetslistor och översikter över daghem, skolor etc. Dessutom har Kruso utvecklat en RSS-läsare, även kallad en nyhetsaggregator eller nyhetsläsare, som samlar webbinnehåll, som exempelvis online-tidningar, på en plats för enklare visning. På så sätt kan nyheter om Billund från Ritzau visas på kommunens webbplats. Redaktörernas arbete blir enklare med en inbyggd noteringsfunktion så att redaktörer kan dela interna kommentarer. Dessutom har vi implementerat funktionen Notify Editor, som tillåter redaktörerna att skapa en påminnelse för sig själva om en framtida uppdatering av sidan.

En ny digital klimatvänlig strategi

Billund kommer att få en hemsida baserad på den senaste Umbraco-tekniken, med fokus på användarvänlighet för redaktörer, lättillgänglig information för medborgarna och inte minst tillgänglighet på webben. Webbtillgänglighet säkerställs bland annat genom en automatisk tillgänglighetskontroll så att vi kan generera listor och korrigera eventuella tillgänglighetsutmaningar så att dessa aldrig når live-miljön.

I projektet med Billund.dk har vi haft nytta av erfarenhet från tidigare projekt angående digital klimatvänlighet. I praktiken har vi inte inkluderat onödiga plugins, vilket minskar nedladdningssidan. Dessutom har vi använt webp-bildformat, som har upp till 26% mindre filstorlek än PNG-formatet, vilket ger snabbare, mer hållbar laddning av sidan utan att försämra bildkvaliteten.

Den nya billund.dk går live i december och går sedan över till vår standard support-uppsättning med service desk och övervakning av lösningen. Billund kommun ansluter sig därmed till Publify-communityn med 15 andra kommuner. Webbplatsen drivs av Kruso och är värd i ett 100% grönt hostingcenter.

Om du är intresserad av våra kommunala lösningar kan du läsa mer om offentlig digitalisering här.

Intresserad av en gratis hälsokontroll för Umbraco?

Anmäl dig nu för en icke-bindande analys av din webbplats prestanda, säkerhet och stabilitet på äldre Umbraco-versioner.

Vi kan tyvärr inte visa det här formuläret. Kanske har du aktiverat adblockerare?

Contact us!

Do you have any questions on Publify or public solutions?

Get in touch with CIO & partner Anders Frey Birkmose.

afb@kruso.dk

+45 41 95 33 30