Kruso Logo
Kontakta oss

Den mest hållbara webbplatsen i Nederländerna baserat på 8 smarta val

67% mindre CO2 per sidladdning

Wanicare Foundation och Kruso har gått samman och antagit utmaningen att göra den nya webbplatsen för Wanicare till den mest hållbara webbplatsen i Nederländerna. Från webbhotell och laddningsanimationer till färgval och även projektledning, vi har fattat varje medvetet beslut vi kunde om planeten. Som ett resultat avger den nya wanicare.com 67% mindre CO2 per sidladdning än den gamla sidan.

Ett integrerat tillvägagångssätt för att uppnå våra hållbara ambitioner

Under de månader vi har arbetat på detta projekt har vi utvecklat flera enkla men effektiva tekniker för att minska webbplatsens miljöpåverkan. Vi hoppas att genom att dela dessa tekniker kan vi inspirera fler människor att tänka hållbart i den digitala världen:

  • Grön energi: Medan många webbhotell använder 100% grön energi, tog vi ett steg längre med wanicare.com som är värd för Leafcloud, där spillvärmen från servrarna värmer upp byggnaderna de är placerade i.

  • Nära användaren: Avståndet som data måste resa påverkar utsläppen, likt fysisk transport. Leafclouds servrar är strategiskt placerade nära de flesta av Wanicare's besökare, vilket minimerar datarutter.

  • Moderna bildformat: Vi använder AVIF och WEBP, moderna bildformat som är betydligt mindre än PNG och JPEG, för alla bilder på Wanicare's webbplats.

  • Acceptera förlust: Våra WEBP-bilder är i 95% kvalitet, vilket är i praktiken omöjligt att skilja från full kvalitet för användare, men upp till 6 gånger mindre, vilket förbättrar hållbarheten utan att påverka webbplatsbesökarnas upplevelse negativt.

  • Ingen video: Att visa videor på webbplatser orsakar en enorm mängd dataladdning. Detta orsakar inte bara mer utsläpp än nödvändigt, det gör också att sidan laddas långsammare, vilket skadar användarupplevelsen. Därför valde vi från början att designa en webbplats baserad enbart på bilder.

  • Minimal JavaScript: Många webbplatser använder ineffektiv JavaScript för att implementera funktioner som kan hanteras av native HTML eller CSS, vilket leder till onödig kodbelastning på varje webbsida. Genom att fullt ut dra nytta av de funktioner som erbjuds av de senaste HTML- och CSS-specifikationerna kunde vi implementera ett genomgående modernt utseende och känsla med nästan ingen JavaScript-kod.

  • Färgval: Även färgerna som används på en webbplats kan påverka dess utsläpp! På moderna smartphoneskärmar tar mörkare färger mindre energi att rendera än ljusare färger. Därför har vår mobila webbplats mer mörkgrönt än vitt, så att mindre energi används för att visa webbplatsen på telefoner.

  • Online möten: Även om dataöverföring kan orsaka utsläpp, är det fortfarande mycket mindre än fysisk resa med bil eller tåg. Därför hålls alla möten om webbplatsens utveckling online.

För mer insikter om hur vi hanterar digital hållbarhet eller om du har frågor om våra metoder, besök vår hållbara webbplats eller kontakta oss.

Om Wanicare Foundation

Wanicare Foundation arbetar i Västjava, Indonesien, med vård av nästan 500 vilda djur från Cikananga Wildlife Center. Dessa djur varierar från orangutanger, krokodiler, björnar till många fågelarter och leoparder, och kommer huvudsakligen från illegal djurhandel eller har förlorat sina livsmiljöer. Wanicare grundades 2009 av Willemijn Eggen för att återuppbygga Cikananga Wildlife Center och för att hjälpa till med uppdraget att skydda vilda djur och natur. Idag arbetar ett team på nästan 30 personer, inklusive vårdare, veterinärer och utbildningsarbetare, varje dag i Cikananga med att ta hand om djuren, genomföra frisläppningar och bevarandeprojekt, vilket gör det till ett ledande centrum för bevarande och utbildning.