Kruso Logo
Kontakta oss

Klimavänlighet på webben.

Grön har de senaste åren blivit det nya svarta. Och den digitala världen har verkligen börjat inse sin påverkan på klimatet.

Det finns ingen tvekan om att vi har stor medvetenhet och kunskap om vår påverkan på klimatet. Internet har en större koldioxidutsläpp än flygindustrin, och det finns inga tecken på att internet kommer att spela en mindre roll i framtiden - tvärtom. Men trots de drastiska konsekvenserna som internet har på vårt klimat är det bara en minoritet som faktiskt gör något åt problemet.

Hållbarhet på agendan.

Vi ser det överallt. Klimavänlighet har verkligen tagit plats i vårt sätt att bedriva verksamhet på. Den teknologiska utvecklingen har gett en mängd möjligheter till optimering och nya gröna metoder som kan hjälpa oss mot bättre och mer miljövänliga lösningar. Men på webben halkar det fortfarande efter för många. Den främsta orsaken är kanske att till skillnad från klädproduktion eller bensinförbränning är internet inte lika konkret och synligt. När vi lagrar saker i molnet tänker vi inte på att vi aktiverar en rad servrar och maskiner som alla belastar klimatet.

Hållbara pionjärer.

På Kruso har vi i flera år arbetat med organisationer som har hållbarhet som en central del av sin affärsmodell. Organisationer som DS Smith, Velux och inte minst Dansk Producent Ansvar arbetar aktivt för en grönare planet på sina egna sätt. Alla har hållbarhetsaspekten i åtanke när de bedriver sin dagliga verksamhet, men när det kommer till webbutveckling syns det inte lika tydligt. Detta gäller faktiskt många organisationer som inte fokuserar på sitt digitala beteende när hållbarhet ska implementeras i organisationen.

I vårt senaste projekt för Herning Kommun har vi dock just haft hållbarhet högst upp på agendan vid utvecklingen av deras webbplats. Arbetet har utgått från att skapa en webbplats som inte kompromissar med användarupplevelsen samtidigt som den tar hänsyn till miljön. Två tillvägagångssätt som ofta står i konflikt med varandra.

Läs mer om lösningen för Herning Kommun här.

Beräkna er koldioxidutsläpp.

Men hur påverkar egentligen en webbplats miljön? Det är inte alltid lätt att förstå, vilket är anledningen till att det ofta hamnar under radarn.

Om du är modig nog att testa er webbplats påverkan på miljön kan vi rekommendera websitecarbon.com. Genom det kan du beräkna er webbplats koldioxidutsläpp varje gång en användare besöker sidan.

Vi har tagit första steget och testat vår egen webbplats, kruso.dk. Tyvärr är vi inte särskilt stolta över resultatet... För varje besök på vår webbplats släpps 1,12 gram koldioxid ut. Det gör att kruso.dk är 57% mer förorenande jämfört med andra webbplatser som har testats på websitecarbon.com.

Vågar ni skicka er webbplats genom kalkylatorn? Förhoppningsvis kan ni uppnå bättre resultat.

Digital Sustainability Whitepaper

Digitalisering gör livet enklare och bekvämare för oss alla. Men IT släpper ut lika mycket CO2 som flygindustrin, så vi måste göra digitaliseringen så klimatvänlig som möjligt. Den goda nyheten är att det faktiskt lönar sig bra.

Key takeaways

  • Krusos förslag på hur hållbarhet kan implementeras på din hemsida

  • Take-away-frågor du bör överväga för att bli en hållbar webbredaktör

Skicka

Lär dig mer om digital hållbarhet

  • Digital Sustainability Whitepaper

Vi kan tyvärr inte visa det här formuläret. Kanske har du aktiverat adblockerare?