Malmö
Skomakaregatan 2211 34 Malmö
Sverige+46 735 124 970hello@kruso.se
Få en inblick i hur centraliserad produktinformation ökar B2B genom att säkerställa korrekt data och förbättra samarbetet mellan försäljningskanaler.
Effektivt samarbete och en utmärkt kundupplevelse kräver rätt strategier och teknologier. Utan ett centralt system för att samla in och uppdatera produktdata riskerar företag att hantera fragmenterad information, vilket kan leda till minskad kundnöjdhet och förlorad försäljning. Här är Product Information Management (PIM) en avgörande lösning. Product Information Management (PIM) fungerar som en Single Source of Truth (där all data lagras på ett ställe), vilket säkerställer att alla avdelningar arbetar med samma uppdaterade och korrekta data, samtidigt som det minskar time-to-market (från idé till produkt).
Med ett centralt PIM-system minskas risken för fel, chansen för dubbelt arbete och föråldrad information, eftersom alla avdelningar arbetar med samma och ständigt uppdaterade produktdata. Detta är särskilt viktigt inom B2B, där fel i exempelvis produktbeskrivningar eller specifikationer kan leda till förseningar och missnöjda partners och kunder. När man har tillgång till en gemensam, välorganiserad databas, undviks informationsfel. Det innebär att marknadsföringen kan lansera kampanjer med precisa produktdata och försäljningsavdelningen kan ge korrekta uppgifter oavsett om det gäller företag eller deras kunder.
Ett flexibelt PIM-system kan växa i takt med företaget och hantera ökande mängder av data, bredare produktkategorier och fler försäljningskanaler, eftersom systemet är mer automatiserat och sparar på manuella insatser, vilket även sparar pengar och tid. Detta gör det möjligt att växa till nya marknader och anpassa sig till föränderliga marknadsbehov utan att behöva investera i en ny lösning eller strategi.
Med ett PIM-system säkerställs en enhetlig information över flera kanaler, vilket optimerar samarbetet och sparar tid i arbetsprocesserna. Alla relevanta produktoplysninger, inklusive beskrivningar, tekniska specifikationer, priser, lagersaldo och mer, samlas från olika källor. Detta hjälper till att säkerställa att företaget har en uppdaterad och strukturerad databas som kan ligga till grund för vidare bearbetning. Ju fler konkreta och precisa data som samlas kring en produkt, desto bättre blir kommunikationen och informationsutbytet mellan samarbetspartner och kunder.
När produktdata är strukturerade och validerade, distribueras de automatiskt till relevanta kanaler – från e-handelsplattformar och marknadsplatser till fysiska butiker. Detta säkerställer att kunder och återförsäljare alltid har tillgång till uppdaterad information, vilket stärker företagets trovärdighet och professionalism. Det är också avgörande att företaget delar samma trovärdiga data och information på både digitala plattformar och fysiska butiker. Genom att analysera aspekter som försäljningsdata, kundbeteende och feedback kan företag kontinuerligt optimera sin produktoplysninger. Detta innebär att företag kan anpassa sig till nuvarande och nya preferenser på ett effektivare sätt. Företag kan börja anpassa sig snabbare till förändringar på marknaden med ett PIM-system.
Investeringen i ett PIM-system kan snabbt löna sig om det implementeras i god tid. En av de största utmaningarna är integrationen, som ofta höjer kostnaderna. Många företag underskattar tiden och resurserna som krävs för att implementera ett PIM-system. Orealistiska planer och bristande fokus på konsulttimmar kan resultera i förseningar och oförutsedda kostnader som kan få betydande ekonomiska konsekvenser, då man måste använda fler händer för att implementera ett PIM-system.
Att automatisera datainmatning, uppdateringar och underhåll minskar behovet av manuellt arbete, vilket sparar både tid och kostnader.
Automatiserade processer minskar risken för manuella fel i produktdata, vilket förhindrar kostsamma fel som felaktiga beställningar och felaktig information om produkten.
Korrekt och uppdaterad produktinformation hjälper till att balansera lagret för att undvika överlager och varor som inte finns i lager, vilket minimerar lagerkostnaderna.
En välplanerad PIM-implementering säkerställer att projektet fortlöper enligt tidtabell, så att företaget undviker kostsamma förseningar som kan bromsa strategiska initiativ. Om ett företag implementerar ett PIM-system för sent jämfört med sina konkurrenter kan det leda till större kostnader, eftersom företaget riskerar att använda mer resurser och mer fokus på att implementera ett PIM-system, vilket ofta kräver betydligt mer tid och kraft.
Ett PIM-system som är lätt att implementera och integrera minskar behovet av omfattande teknisk anpassning. Ett företag behöver inte spendera tid på att utbilda sina anställda, eftersom ett PIM-system inte är komplicerat, utan istället användarvänligt. Det är utformat så att alla avdelningar inom ett företag kan arbeta med PIM-systemet och använda teknologin utan problem.
Företag som tidigt investerar i rätt PIM-system kan öppna flera dörrar till framgång. Med strukturerad, tillgänglig och uppdaterad produktinformation får företag en konkurrensfördel som gör dem så väl förberedda som möjligt för framtiden.