Kruso Logo
Kontakta oss

6 steg till en klimatvänlig hemsida.

Som ett modernt företag eller organisation är det nödvändigt att förstå hur mycket CO2 en webbsida faktiskt släpper ut. En grönare webbsida kan också bidra till att minska din hemsidas svarstid (vilket kan läsas i Core Web Vitals) och förbättra dina chanser till en högre Google-rankning. Dessutom kommer användarna att ha lättare att hitta rätt innehåll eftersom en hållbar webbplats kommer ha färre sidor att navigera på.

Vi ger dig sex steg om hur du kan forma en klimatvänligare hemsida, och samtidigt förbättra utvecklingen och driften av den.

Servern måste drivas 100% av grön energi.

En webbplats största Co2-konsumtion kommer från servern. Därför har du kommit en lång väg mot klimatvänlighet om din webbplats hostas i ett hostingcenter som använder 100% grön energi.

Servern måste vara nära användarna.

Ju kortare det fysiska avståndet mellan servern och användaren är, desto lägre är miljöpåverkan. Om din webbplats främst riktar sig till användare i Sverige, är ett hostingcenter i Sverige mycket mer klimatvänligt än ett hostingcenter utomlands.

Förkorta webbplatsens resa från servern till användaren.

Om en webbsida består av många olika komponenter kan sidan kräva mer resurser från servern. Om innehållet dessutom måste hämtas från flera ställen kan det vara svårt för servern att generera sidan.

Servern kan ställas in för att använda cache på hela sidan eller delar av innehållet. Caching betyder att när servern har genererat en sida, lagrar den det i en temporär fil. Nästa gång en användare begär samma sida behöver servern inte generera sidan igen. Det är endast nödvändigt när det underliggande innehållet uppdateras. Därför är det en bra idé att överväga hur ofta du kommer att uppdatera innehållet på sidan från andra källor.

Webbplatsen ska väga så lite som möjligt.

Vikten av en webbsida mäts i megabyte (MB). Ju färre MB som behöver överföras, desto bättre. Tillsammans med att servern är driven av grön energi, är webbsidans vikt där du kan optimera mest.

Textinnehåll väger mycket lite, så det mest hållbara sättet att förmedla ett meddelande på din webbplats är genom text. En A4-sida med text motsvarar 2,5 kilobyte (KB), medan en bild snarare motsvarar 200 - 400 KB, beroende på storlek. Du kan minska vikten på bilder genom att använda nya bildformat, som WebP, utan att påverka kvaliteten. Men även en väl optimerad bild kan inte jämföras med text vad gäller utsläpp. För varje 25 KB en bild väger kan du skriva 10 A4-sidor med text. Därför bör du minimera antalet dekorativa bilder och endast använda bilder när det stöder budskapet för att minimera webbsidans miljöpåverkan. Som ersättning för dekorativa bilder är det ofta möjligt att använda ikoner eller andra grafiska element som är skrivna som kod.

Video och annat "rikt innehåll", som kartor, är de största bovarna när man diskuterar en sidas vikt, men detta innehåll säljer också ofta budskapet bäst. Det är möjligt att skapa spännande sidor utan användning av video och stora bilder, även om det ställer krav på redaktören och designer.

Webbplatsen bör endast innehålla de viktigaste sidorna.

I de flesta organisationer finns det tillvägagångssätt för att godkänna sidor, men en process för att avgöra om en sida inte längre är relevant behöver också inkluderas. Att inte granska och ta bort innehåll med jämna mellanrum gör att bra innehåll blir irrelevant, och ju fler sidor det finns, desto mer energi behövs. Därför är det viktigt och användarvänligt att granska innehållet och ta bort sidor regelbundet.

Webbplatsen bör vara lätt för datorn att visa.

När en webbsida har kommit till användarens dator omvandlas koden till en visning på användarens skärm. Om koden använder standard HTML-element är det lätt för webbläsaren att förstå sidan. Många webbplatser använder dock inte standardelement, eftersom de kan orsaka designbegränsningar i äldre webbläsare. Alternativet till att använda standard HTML är att använda stora mängder javascript för att få andra element att fungera som standard HTML.

Trots detta har det skett mycket utveckling på webbläsarsidan de senaste tre åren. Idag är det möjligt att designa de flesta elementen så att de passar in i den visuella layouten. Kruso rekommenderar att använda standard HTML där det är möjligt. Samtidigt innebär detta att du kan minska mängden javascript, vilket både fyller överföringen till datorn och kräver mer energi när sidan visas.

Analytics- och marknadsföringsskript övervakar användarens handlingar och registrerar den minsta musrörelsen, vilket kräver mycket ström på användarens dator. Ibland kan du till och med höra att fläkten i datorn startar när du besöker en webbplats som lever på annonser och därför spårar användare i en extrem grad.

Användarens skärm använder mindre energi när färgkontrasten i bilder minskas. Bilder med mindre kontrast tar också upp mindre utrymme än bilder med många färger. Mörka och svarta färger kräver mycket mindre ström än ljusa och vita, och om designen är baserad på mörka färger kommer datorerna att använda mindre energi för att visa webbplatsen. Dark Mode är en nyare trend som innebär att färgerna på skärmen inverteras. Om till exempel primärfärgen är vit ändras den till svart. Dark Mode är en mer extrem åtgärd på de flesta webbplatser, men vissa webbplatser erbjuder det som ett alternativ för användare som använder Dark Mode på sin dator eller Mac.

Kontakta oss!

Vill du veta mer om hur du kan göra din webbplats mer hållbar? Tveka inte att kontakta oss! Kom i kontakt med vår VD, Lotten Holmgren.

lotten@kruso.se

+46735124970