Malmö
Skomakaregatan 2211 34 Malmö
Sverige+46 735 124 970hello@kruso.se
Wanicare's resa mot hållbar digitalisering
Wanicare sätter fokus på djurvälfärd i Indonesien, där deras arbete är avgörande för skyddet och bevarandet av hotade arter. Hos Kruso bestämde vi oss för att utveckla deras hemsida pro bono för att stödja deras mission.
Målet var att skapa Nederländernas mest hållbara hemsida. Varje beslut, från webbhotell och UX-design till projektledning, togs med miljön i åtanke. Resultatet är en ny version som släpper ut 67% mindre CO2 per sidvisning jämfört med den gamla sidan.
Wanicare Foundation arbetar i Västjava, Indonesien, med vård av nästan 500 vilda djur vid Cikananga Wildlife Center. Dessa djur, som sträcker sig från orangutanger, krokodiler och björnar till många fågelarter och leoparder, är främst räddade från illegal handel eller habitatförlust. Grundat 2009 av Willemijn Eggen, återuppbyggde Wanicare centret och fokuserar på att skydda djurlivet och naturen. Teamet på nästan 30 vårdare, veterinärer och utbildare arbetar dagligen med djurvård, utsläpp och bevarandeprojekt, vilket gör Cikananga till ett ledande center för bevarande och utbildning.
Wanicare's befintliga webbplats var föråldrad, saknade mobilfunktionalitet och hade ingen SEO-optimering. Dessutom var Wanicare som en bevaringsfokuserad organisation mycket medveten om miljöpåverkan av sin digitala närvaro och ville minimera sitt koldioxidavtryck.
Det centrala konceptet var att skapa en webbplats som inte bara uppfyllde Wanicare's informationsbehov utan också exemplifierade hållbarhet. Kruso siktade på att utveckla en mycket effektiv, låg-impact webbplats som skulle sätta en standard för miljövänlig webbutveckling.
Webbplatsen använder AVIF- och WEBP-format, vilket minskar bildfiler med upp till 6 gånger jämfört med traditionella format utan att kompromissa med kvaliteten.
Genom att utnyttja modern HTML och CSS uppnådde sidan ett modernt utseende med minimal JavaScript, vilket ökar effektiviteten och minskar resursförbrukningen.
Användning av mörkare färger för att minska energiförbrukningen på skärmar.
I samarbete med Leafcloud är webbplatsen hostad på servrar som återanvänder värme för uppvärmning av bostäder och uppnår ett netto-negativt CO2-avtryck.
Hosting av wanicare.com med Leafcloud, där spillvärme från servrar värmer byggnaderna de är hostade i.
Leafcloud's servrar är hostade nära majoriteten av Wanicare's besökare, vilket minimerar datatransport och utsläpp.
Alla bilder på sidan är kodade i moderna format som AVIF och WEBP, som är mycket mindre än traditionella format.
WEBP-bilder på sidan är i 95 % kvalitet, vilket är omärkbart för användarna men upp till 6 gånger mindre.
Sidan är designad utan videoinnehåll för att minska dataladdning och utsläpp.
Mörkare färger används för att minska energiförbrukningen på skärmar, särskilt på mobila enheter.
Alla projektmöten hölls online för att undvika utsläpp från fysisk resa.
Ärligt talat var den befintliga Wanicare-webbplatsen långt över sin utgångsdatum med begränsad mobilfunktionalitet, ett växande antal sidor och ingen SEO-optimering alls. Ändå var det en utmaning att göra en standardöversyn: Som en liten non-profit har vi inte stora budgetar, och vi är mycket medvetna om att vår närvaro i den digitala världen har en miljöpåverkan, eftersom varje sidvisning släpper ut CO2-utsläpp. Det verkar litet, men för daglig användning är internet inte obetydligt, och i linje med Wanicare's mission att bevara naturen kändes det som att det var vettigt att ta itu med det. Med Anouk Maat, som etablerade företaget för Kruso i Nederländerna och som besökare i Cikananga 2015, började vi prata om möjligheterna att bygga en passande, men ambitiös plan för att bygga en extremt låg-impact webbplats.
Den nya webbplatsen släpper ut 67 % mindre CO2 per sidladdning jämfört med den gamla sidan.
Webbplatsen kräver endast 4 watt för att köra på servrar, vilket motsvarar cirka 2,5 kg CO2 per år, kompenserat av Leafcloud's värmeåteranvändning.
Visar att betydande CO2-besparingar är möjliga, med potential för besparingar på 97 miljoner kg CO2 årligen, om det implementeras brett.
Att få stöd och kunnande från en organisation som Kruso är otroligt värdefullt för oss, eftersom vår närvaro i den digitala världen är viktig för att vara på radarn för människor och organisationer som vill stödja oss och bättre förstå vad vi gör. Det är viktigt att förstå att Wanicare och Cikananga arbetar med en mycket blygsam budget, och vi har haft turen att ha starka partnerskap med många andra NGO:er, lokala myndigheter, privata sponsorer och så vidare. För oss är Kruso ett fantastiskt exempel på en organisation som tror att vi kan lämna efter oss en bättre värld där för-profit och non-profit organisationer kan stödja varandra i att göra det.
Wanicare föreställer sig att fortsätta integrera hållbarhet och teknologi i sina operationer. Den nya webbplatsen är bara början, och sätter grunden för framtida projekt som överensstämmer med deras mission om djurskydd och miljöansvar.
Wanicare planerar att använda webbplatsen som en plattform för att engagera sig med samhället, öka medvetenheten om bevarandeinsatser och uppmuntra till ansvarsfull digital beteende. Genom att vara värd för online-evenemang och utbildningsprogram strävar Wanicare efter att främja ett globalt samhälle som är engagerat i att bevara djurliv och miljö.
Partnerskapet mellan Kruso och Wanicare visar hur innovativ webbutveckling avsevärt kan minska miljöpåverkan. Genom att integrera avancerade teknologier och hållbara metoder stödde Kruso inte bara Wanicare’s mission, utan satte också en ny standard för miljövänliga digitala lösningar. Denna case study framhäver Kruso's expertis i att skapa effektiva, hållbara webb-lösningar som kan inspirera andra organisationer att ta lik.